Hoppa till huvudinnehåll

Göran Tunhammars fond

När Landshövding Göran Tunhammars förordnande gick ut instiftade han en fond för främjande av entreprenörskap, öppenhet och mångfald. Fondens syfte är att lyfta fram personer, företag och organisationer som gjort insatser inom området, och Herbert Felixinstitutet har blivit tillfrågade om att förvalta den. Då fonden ligger väl i linje med institutets syfte och mål har styrelsen beslutat att bli förvaltare av fonden.

Göran Tunhammar har varit en mycket god ambassadör för Herbert Felixinstitutet och det är en stor ära för oss att få förtroendet att förvalta fonden för främjande av entreprenörskap, öppenhet och mångfald, säger Herbert Felixinstitutets ordförande Cecilia Lind.

Nablus mejeri, 2023

För att familjen Godeh liksom Herbert Felix kom till Skåne med en samling familjerecept och etablerade ett framgångsrikt företag i samarbete med lokala producenter.

Sedan starten 2010 har de etablerat sig som producenter av ost gjord på skånsk mjölk efter traditionella recept från Palestina. Idag finns produkterna i sortimentet hos stora matvarukedjor och går även i export till Danmark.

Därför tilldelas Nablus mejeri priset ur Göran Tunhammars fond för främjande av entreprenörskap, öppenhet och mångfald.

Foto: Christoffer Borg Mattisson

Taget i samband med Därför:Eslöv, Medborgarhuset i Eslöv den 28 september 2023.

Nablus mejeri

Nicolas Lunabba, 2023

Genom sitt viktiga arbete inom Helamalmö, samt som författare och debattör, har Nicolas Lunabba vänt debatten om gatuvåld och utanförskap från abstrakt problematisering till att hitta faktiska lösningar och skapa trygga platser för unga människor i Malmös utsatta områden.

Därför tilldelas Nicolas Lunabba priset ur Göran Tunhammars fond för främjande av entreprenörskap, öppenhet och mångfald år 2023.

Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor

Filippa Engstrand

Fatima och Hussein Sharq, 2022

Hussein och Fatima Sharq har byggt upp sitt familjeföretag från grunden. Under åren som gått har de haft både framgångar och tuffa ekonomiska prövningar.

Tidigt 90-tal lämnade de hemlandet Afghanistan vid olika tidpunkter, innan familjen återförenades i Malmö. Hussein sökte utan framgång jobb och bestämde sig för att börja baka piroger i egna lägenheten. Verksamheten flyttade senare till en liten källarlokal och därifrån fortsatte arbetet med att bygga upp verksamheten.

Sedan 2014 finns deras företag Sanus Glutenfria AB i Marieholm, där de renoverar sin anläggning och räknar med att kunna nyanställa inom kort. Med innovativa metoder bakar de glutenfria bröd som alla kan njuta av.

Fatima och Hussein Sharq visar hur viktigt det är att uppmuntra invandrades entreprenörskap och vad som kan åstadkommas med små medel och en stark vision.

Foto: Christoffer Borg Mattisson

Taget i samband med Därför:Eslöv, Medborgarhuset i Eslöv den 29 september 2022.

Filippa Engstrand

Eslam Salah, 2021

Eslam Salah som driver Lupinta som gör mat av lupiner odlade i Skåne.

Motiveringen lyder:

För att minska vår klimatpåverkan krävs innovativa lösningar som bidrar till ett hållbart samhälle. Vi måste ändra vårt sätt att leva och i det ingår även att ändra vårt sätt att äta. Genom att göra mat av närodlade lupiner bidrar Eslam Salah och företaget Lupinta till en positiv utveckling för både människor och miljö.

Att göra mat av lupiner är inget nytt. I faraoners gravar har torkade lupinbönor hittats vilket skvallrar om grödans betydelse. Än i dag äts lupinbönor i Egypten och Eslam Salah, som har sitt ursprung i just Egypten, har med sitt företag tagit denna tradition till Sverige.

Eslam Salahs innovativa idé främjar både ett hållbart liv och visar på vikten av öppenhet mot omvärlden och andra kulturer.

Foto: Christoffer Borg Mattisson

Taget i samband med Därför:Eslöv, Medborgarhuset i Eslöv den 30 september 2021.

Filippa Engstrand

Filippa Engstrand, 2019

Med fotboll som grund har Boost by FC Rosengård skapat ett socialt projekt som hjälpt mängder med ungdomar i utanförskap. Detta har skett bland annat genom att engagera näringslivet att ta sig an dessa ungdomar och se potentialen i dem.

Filippa Engstrand fungerar som lagkapten för projektet och hennes arbete har gjort det till en framgångssaga. Med stort engagemang och hårt arbete har hon visat att bollen verkligen är rund och att vad som helst kan hända, även för unga som mötts av stora motgångar i livet.

Därför tilldelas Filippa Engstrand 2019 års Göran Tunhammar-pris.

Filippa Engstrand

Ahmed Abdirahman, 2018

Genom att locka politiker och partiledare till Järva har Ahmed Abdirahman lyckats göra periferin till mittpunkt. Med en imponerande glöd och drivkraft har han tagit sig från ett plåtskjul i Mogadishu till en karriär i det svenska näringslivet – med ett budskap om att alla har en rätt att bli hörda.

Ahmed Abdirahman kom till Sverige som flykting 1998. Han lärde sig snabbt svenska och under sin gymnasietid lyckades han få ett stipendium till en skola i USA. Han spenderade sex år i USA och knöt viktiga kontakter. När han kom hem igen startade han den ideella organisationen The Global Village, som arrangerar Järvaveckan.

I somras debuterade han som sommarpratare i P1 där han berättade om sitt osannolika liv. Hans historia beskrivs som en saga – fast en sann sådan.

Ahmed Abdirahman

Basel Taleb, 2017

Herbert Felixinstitutet delade ut 2017 års pris ur Göran Tunhammars fond under Eslövs näringslivsdagar. Priset gick detta året till Basel Taleb på Kraftringen som tagit fram en svensk-engelsk-arabisk energiparlör för nyanlända energi experter.

Motivering till priset:
Med Basel Talebs “Parlör för nyanlända energiexperter” möjliggör han för hela Sverige att ta del av kompetens som annars fastnat bakom språkbarriären. Basel Talebs insats betyder även att den enskilde får de språkliga nycklarna att ta sig in på arbetsmarknaden. Därför tilldelas Basel Taleb Göran Tunhammars pris 2017.

I media

Basel Taleb

Fairooz Tamimi, 2016

När kriget var mindre än 30 minuter från deras hem i Jordanien och hoten från extremisterna blev allt fler, beslöt Fairooz Tamimi och hennes tonårssöner att flytta till ett nytt och säkrare land. Valet föll på Sverige och med ingenjörsexamen, eget kapital och välarbetad affärsplan påbörjades de första kontakterna med de svenska myndigheterna. Kontakter hon senare beskriver som allt annat än enkel. Som gästskribent på Sydsvenskan, mentor åt internationella studenter som vill starta företag och genom uppdrag hos Innovation Skåne arbetar Fairooz Tamimi sedan dess ständigt och outtröttligt för att belysa problem och föreslå förbättringar som ska göra det lättare för invandrade entreprenörer att lyckas i Sverige.

Det starka och mångfacetterade engagemanget är ett värdefullt bidrag till debatten och ökar vår kunskap om hur migration bidrar till framgångsrikt entreprenörskap och positiv utveckling. Herbert Felixinstitutets styrelse utsåg därför Fairooz Tamimi till 2016 års pristagare ur Göran Tunhammars fond för främjande av entreprenörskap, öppenhet och mångfald.

–You dare to speak your opinion. You are devoted. You are an excellent writer. We are so happy you chose Sweden, sa Annie Niubó, chef Herbert Felixinsituttet, vid prisutdelningen på Eslövs kommuns näringslivsgala 2 sept. 2016

Fairooz Tamimis tacktal berörde många, läs det här (pdf).

Fairooz Tamimi

Ensamkommandes förbund, 2015

Ensamkommandes förbund har bildats av barn och för barn med sin unika historia bakom sig, men med samma erfarenhet av att komma till Sverige utan sällskap av någon vuxen. Att starta en förening följer en lång tradition i det svenska samhället och kräver mod, engagemang och vilja. Ensamkommandes förbund möjliggör att barnens röster blir starkare så att fler börjar lyssna. Verksamheten har som syfte att bygga broar mellan ensamkommande och samhället. Med de olika aktiviteterna har barnen roligt tillsammans och lär känna samhället.

Förbundet fyller en stark funktion för öppenhet, entreprenörskap och mångfald vilket är grunden för styrelsens beslut att tilldela Ensamkommandes förbund 2015 års pris ur Göran Tunhammars fond.

Ensamkommandes förbund

Antje Jackelen, 2014

Det finns mycket oroväckande tendenser i samhället som sätter religiösa eller kulturella skillnader mot varandra, vilket skapat ett kallare samhälle. I grunden finns det i de religiösa samfunden en gemensam värdegrund som kan sammanfattas i alla människors lika rätt och värde. Initiativet att starta stiftelsen Social Cohesion är ett viktigt steg för att den sociala sammanhållningen i samhället ska öka.

Ärkebiskop Antje Jackelén tog under sin period som biskop i Lund initiativet till att bilda Social Cohesion där näringsliv, universitet, politik och religiösa gemenskaper agerar tillsammans. Syftet med initiativet är att visa på att religiös och kulturell mångfald är en resurs för samhället som måste tas tillvara.

Bild: Antje och Göran, fotograf Håkan Sandbring.

Antje Jackelen

Omid Mahmoudi, 2013

Omid Mahmoudi har genom sin gripande bok ”Oskyldiga Brottslingar” på ett naket och uppriktigt sätt synliggjort de villkor som många barn, på flykt från sitt hemland, lever under. En bok som denna är viktig för att öka förståelsen för en angelägen fråga som aktualiserats de senaste åren och den pekar på angelägenheten att hjälpa barn till en värdig framtid.

Av denna anledning beslöt styrelsen att 2013 års pris ur Göran Tunhammars fond för främjande av entreprenörskap, öppenhet och mångfald ska tilldelas Omid Mahmoudi.

Omid Mahmoudi